Mă, voi pentru ce strigați?

Vă pasă de țară și v-ați gândit să ieșiți demonstrativ în stradă. Aveți simț civic, Bravo! Doar că simțul vostru civic e degeaba, cel puțin deocamdată. Aveți chef să  urlați că nu e corect, să mărșăluiți cu lozinci despre cât e de nasol, aveți chef de revoluții, dar înainte să vă încălțați în bocanci și să ieșiți pe ușă vă intreb: Ce e o revoluție?

Revoluțiile ar trebui să fie, în primul rând, “pentru”, abea apoi “anti”. Revoluția franceză a fost în primul rând pentru drepturile burjoaziei, pentru libertate,  pentru o idee clar definită, revoluția franceză a început în atitudinea fiecărui revoluționar înainte să ajungă în stradă. Adevăratele revoluții încep în interior. Voi pentru ce protestați?  Pentru schimbare zici? Schimbare în ce? În bine? Bine pentru cine? Bine e altfel pentru fiecare.  Pentru mulți a fost foarte bine și până acum.

Ieșiți în stradă cu pancared colorate fiind total debusolați și fără scop. Pentru ce mă?  Pentru cine? Revoluțiile au la bază o nouă ideologie, un nou fel de a vedea lumea, au speranță,  și flama, și oameni care luptă pentru ideile în care cred! Voi luptați împotrivă! Împotriva sistemului,a guvernului, a bisericii. România e încă țara lui Gică-Contra, țata ortodocșilor de ocazie și a ateilor de serviciu, țara nemulțumirilor, nicidecum a soluțiilor. … zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi în toată România. De ce? Cine va chemat? Cine merge în fruntea șleahtei?  În 1789 francezii au mers după ideile lui Voltaire&co., în 1821 Vladimirescu  a auzit despre succesul din hexagon si a încercat să schimbe lumea (fără succes) pe la noi, în 1917 Lenin a luptat  pentru proletariat după ce s-a inspirat de la Marks. Numai să nu ziceți că ideologul vostru e Tudor Chirilă, băiatul de gască al poporului. Serios acum, în Romania anului 2015 cine pentru ce lupta?

Nu vreau să vă stric cheful, dar revoluțiile au omorât niște despoți și au adus pe alții la putere. I-au scos din mocirlă pe unii și i-au bagat în noroi pe restul.

Ce o să se întâmple dupe ce vă veți fi săturat de stat în frig și scandat lozinci? Ce se va întampla cand va fi alt guvern? Vor fi toți mulțumiți? Sigur că nu, asta e imposibil. O să trăiți mai bine? O să fiți fericiți? Dacă nu sunteți fericiți acum nu veți fi niciodată! O să continuați să vă furați unii pe alții până în ziua în care  veți avea atât de mult încât veți rămâne cu nimic. Spunți că e societatea anapoda și nu realizați că voi sunteți societatea.

Am să vă spun un lucru evident, dar care poate vă scapă din vedere. Lucrurile bune nu se întâmplă peste noapte, ci după ani de muncă și perserverență. Cât timp o să copiați la examene, cât timp veți da șpagă polițistului care va oprit pentru depășirea vitezei, cât timp veți merge cu autobuzul fară bilet, cât timp nu vă veți educa  nimic nu o să se schimbe. O să cadă guvern după guvern și România tot fără autostrăzi va rămâne.

Reclame

2 comentarii

 1. Stimata autoare,

  Eu propun sa stea lumea in casa, si sa incercam fiecare sa cumparam bilet si sa nu mai dam spaga. Si vreau sa vedem cam cat de repede se inmulteste numaru de autobuze, scade numarul de politisti care cer spaga, etc.

  Totodata, propun sa adoptam metoda: ne doare-n fund, oricum nu conteaza, nu-mi pasa.

  Sigur, daca noi ne luam bilet Videanu, Blaga, Hrebenciuc, Nastase, Ponta, Iohannis si restu n-or sa mai fure. Vor avea o revelatie, vor suferi o iluminare.

  Inteleg nevoia unei ideologii, revolutiile apar din frustrarea societatii iar procesul de cristalizare e unul de durata. Schimbarea are loc pe parcursul mai multor ani. Insa, in loc sa reduceti la nivel de misacre ridicola, ati putea sa apreciati aparitia in societatea romaneasca a unui simt civic.

  Pentru acte asemanatoare aveti trimitere la diversele proteste din Europa ultimilor ani. FIe ca vorbim de taieri de salarii, cresterea taxelor studentesti, disponibilizari, toate au determinat miscari de strada.

  Punctul dvs. de vedere e perfect inept.

  Daca sunteti dintre cei pentru care a fost bine, dupa revolutie, inseamna ca ati luat spaga, direct sau indirect. Ati avut o ruda, ceva, un anume suspus. Iar relatiile v-au ajutat sa nu dati spaga. Pentur perioada per-revolutionara, consider ca e irelevant sa mai explic de ce v-a fost bine.

  In concluzie, propun sa verificati textul pentru greseli, si atunic cand il invocati pe Voltaire, sa luati in considerare contextul societatii romane. Una care pentru 44 de ani a fost puternic redusa la tacere, si a suferit eliminarea elitelor, proliferand ideea mediocritatii.

  Stati in casa, e frig. Oricum va e bine. Pentur ce sa iesiti in strada?

  1. Ion, nu m-ați intels mai deloc, încercați să citiți printre rânduri, eu am tendința să scriu mai abstract.
   Nu ridiculizez simțul civic ci absența gândirii critice.
   Textul nu e adresat doar celor care folosesc transportul în comun, deci autobuzul meu e o metafora.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s