Je suis Charlie. mais non

Cum stă treaba cu libertatea? Am învățat încă din școala generală că libertatea mea se întinde până unde începe  libertatea celuilalt.  Dacă libertatea mea se încalță în bocanci plini de noroi și își bagă picioarele în demnitatea ta, s-ar putea  (mai mult ca sigur) să mi-o iau în freză. Punct.

Ce s-a întâmplat la redacția Charlie H. e regretabil.  Condamnabil pe de o parte, nepoliticos, pe de alte parte.

Faptul că doi flămânzi spălați pe creier au venit și  au împuscat niște oameni pașnici la locul lor de muncă, este regretabil și în mod clar, condamnabil. E trist că in secolul 21 mai există fanatism religios, e trist că trăiesc oameni cărora religia le inspiră furie,  și nu toleranță.  E trist că cei care mai cred într-un dumnezeu, își simt amenințate valorile de niște desene răutăcioase. Ucigașii, (săraci cu duhul, evident) trebuie găsiți și lăsați să se roage lui Allah într-o celula pentru tot restul vieții lor.

Faptul că o gașcă de civilizați își câștigă pâinea bătânduși joc (fără tact) de religiile altora, e  nepoliticos  și bine înțeles, regretabil.

Libertatea absoultă nu poate exista într-o lume civilizată, ar fi un paradox, având în vedere că lumea a ajuns să fie  civilizată tocmai pentru că și-a impus respectarea  anumitor legi,  reguli de morală și etică. Pornind de aici, și presa, pentru a nu da în mitocănie, trebuie să facă uz de bun simț (nu conservatorism).  Să nu confundăm cizelarea cu opturarea libertății ori sarcasmul cu dorința de a șoca.

Una peste alta, niciun francez nu ar fi trebuit să fie omorât ieri. Nu există scuze ori justificări pentru crime. Niciodată.

tumblr_myk00002ky1r25jqho1_1280

Indiferent de cât de jignitoare, controversate, mizerabile, nefondate, revoluționare sau conservatoare ar fi părerile noastre, avem dreptul să ni le exprimăm, iar asta, în nici un caz, nu are trebui să ne coste viața. Restul lumii are dreptul să ne ignore, sau să își exprime, la rândul ei parerea lor despre noi.

Vorbiți, gândiți, dar încercați să nu expirimați prostie.

UPDATE. Libertatea este religia mea, însă crescând în sânul civilizației am depășit nivelul câinelui liber să se pișe pe toate gardurile și al pisicii cu dreptul natural de a te zgâria când o scarpini unde nu îi place. Libertatea mi-a permis să fiu om.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s