Contrapunct.

De dimineță mă macină o întrebare: De ce noaptea muzeelor  se desfășoară  în urbea noastră doar o dată pe an, iar noaptea cluburilor are loc de cel puțin 2 ori în fiecare săptămână?  Nu prea pot pricepe de ce ni se permite să ne destrăbălăm cultural doar într-o singură noapte din 365… și atunci doar până la 1AM?! Oare se tem edilii că vom deveni dependenți de istorie, sau mai grav, drogați cultural, cu mintea năpădită de  gânduri reformatoare ce ne vor îndemna să transformăm  România într-o țară decentă? Posibil…la urma urmeie mai ușor e să conduci o turmă de dobitoci decât una de intelectuali, la drept vorbind intelectuali nici măcar nu au bunul simț să stea în turmă.tumblr_nc5wlkwVI51qge9hoo1_500

Noapte muzeelor a fost și s-a întâmplat boem, în spirit european, pentru prima dată am văzut Iașul aș cum ar trebui el să fie:  mustind a oameni frumoși  ce căutau  poveștile de altădată.  Am descoperit că există la noi case memoriale impresionante, deloc prăfuite, deloc plictisitoare.  Am simțit ce bine se trăiește pe Lăpușneanu, la lumina lunii, în note de acordeon.

Și totuși, de ce doar o dată pe an? Pai simplu, în România viața culturală se mimeză doar la sărbatori, nimeni nu are interes să educe poporul.  Atitudinea asta se vede peste tot.  În liceu profesorii nu se omoară prea tare la clasă, e lesne de înțeles,  căci știm bine că fiecare are ore libere pe dupamiază și portofele de umplut. Ca profesor, de ce să te străduiești să îi înveți ceva pe cei 30 de tembeli necopți ce stau în fața ta când știi că parinții lor, disperați,  vor începe să te sune pentru a programa ședințe de pregătire în particular?  Nu am înțels niciodată scopul orelor de meditație pentru BAC – examen de nivel mediu (a nu fi confundat cu olimpiada internațională), lund-o logic , un elev de nivel mediu ar trebuie să îl treacă fluierând.  Știm totuși că în ultimii ani examenul mai sus amintit a devenit mai ”strict”;  ei spun că așa îi vor determina pe elevi să învețe mai mult, eu spun că așa le vor închide gura profesorilor care se plang că au salarii prea mici. Păi domnilor, dacă ora de meditații începe de la 50 de lei cine mai are probleme financiare în învățământul autohton?  Astfel sistemul  susuține și promovează mediocritatea, pentru că asta e ceea ce îl avantajează.  Nu am auzit nici un candidat la alegerile electorale să promită că pe timpul mandatului său rata promovablității la Bac va crește cu 10%, în schimb de fiecare dată ploua cu găleți și insigne.

Închei prin a spune că noi suntem singurii care putem schimba ceva.  Nu cere altora să schimbe lumea ta, e imposibil.  Învață, citește, mergi prin muzee să vezi unde au învățat și citit ei, cei  cu nume mari, cu fapte si mai mari.  Străduiește-te să fii un om mare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s