Netzer defineste Pozitia Copilului

De câțiva ani suntem martori la așa zisa  emancipare a cinematografiei românești. Ultima producție de succes este prea bine cunoscuta și mediatizata „Poziția Coplilului”, ea si ursul ei de aur.

pozitia_copilului_foto_zeit.de

Subiectul e interesant, finalul chiar mai interesant. Așadar avem în prim plan relația:  mamă ultra protectivă și autoritară – copil îmbătrînit și defect.  Personajele se dezvăluie în situații conflictuale, tensionate, unde tragismul domină detașat întreaga acțiune. Jocul actorilor este impecabil, mai să zici că totul a fost filmat cu camera ascunsă. În afară de realația deficitară mamă – fiu, filmul urmărește, pe plan secundar,  sistemul românesc ruginit și corupt. Netzer ne arată realitatea așa cum este ea, o realitate în care bani dictează soarta celor mai slabi, o realitate cu familii disfuncționale, o realitate în care fiecare se reagăsește la un moment dat. Poate ăsta este motivul pentru care,  ieșind din sala de cinema auzi replici de genul  „Măăăi, da ce urât au vorbit. În p*** mea, nu mi se pare normal să fim recunoscuți în străinătate pentru așa ceva!  Sunt niște handicapați, în loc să arate ce e mai frumos arată câcatul ăsta!!”

Și totuși, Netzer dragule, eu înteleg că tu vrei sa faci filme realiste, dar  hai să nu ne-o băgăm și să ne-o scoatem in fiecare secvență, bine? Realtiatea e întradevăr așa cum e, și totuși puțină cosmetizare nu strică. Oricum am impresia că filmele noastre sunt apreciate de europeni tocami datorită farncheței de care dau dovadă.  Avem filme brutale, reci, sadice din punct de vedere emoțional, filme fără strălucirea ridicolă a hollywood-ului. E bine.

Închei prin a spune:  dacă „Pozițai copiluilui” a luat Ursul de Aur , eu nu vrea să știu cum erau celelate nominalizări. Nu e un film prost, nu e nici un film de geniu, e un film trist, pur românesc.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s