Lumea bună se adună la “Iașii in carnaval”

După ani buni de restaurări, aseară s-a jucat pentru prima data pe scena din sala mare a Teatrului Natiaonal Vasile Alecsandri din Iași și primul lucru care pot să îl spun despre eveniment este”incredibil!”.

Era de așteptat ca toată lumea bună a urbei noastre să se fi strâns la “national” vineri seară, dar nu mă așteptam la atât de multă lume bună.  Holul teatrului, care apropo arata pur și simplu superb, era ticsit de domni la costum și doamne cât se poate de elegante, ce e drept s-au mai strecurat pe ici pe colo unii care nu erau prieteni cu simțul estetic, dar nu s-a observat.  Pe scurt, în sala de spectacol puteați găsi, judecători, avocați, profesori, directori de licee mari, inspectori,  foști miniștri, scriitori, iar în a-II-a lojă din parte dreaptă a stat maestrul Radu Beligan. Pentru cine nu îl cunoaște (mă tem că astfel de oamenii există) Beligan este, cred, cel mai iubit absolvent de Negruzzi, un geniu al teatrului românesc din toate timpurile. Înainte de începutul piesei lumina reflectorului a căzut pe el, ne-a zâmbit fumos, nu a fost nevoie de nici un cuvânt din parte lui căci într-o secundă sala întreagă s-a ridicat în picioare și l-a aplaudat minute bune pe omul care iubește teatrul de peste 83 de ani. Eram mută de uimire, îmi doresc de atât de mult timp să îl văd R.B. jucând , însă finanțele nu mi-au permis, aseară am fost cu el in public și nu mi-am putut abține 2 lacrimi de fericire (cam siropos, știu).

Și să vă zic de piesă…..Da! excepțional, o abordare frumoasă, hilară, plină de viață, asezonată cu muzică și dans. Un subiect actual acum ca și atunci, o satiră politică ce nu te poate lăsa indiferent. “Iasii în carnaval”  trebuie văzut,  găsiți aici programul http://www.teatrulnationaliasi.ro/ro/program.html   , iar pentru bilete vă așteaptă o domna simpatică  la agenția de pe Ștefan.

Vreau să vă mai zic doar atât, la finalul piesei pe lângă sutele de oameni din sală, stătea în picioare Beligan, aplaudand pentru minute bune trupa de teatru ieșeană.

Ps: ”Arta teatrului are nevoie de firi de structură excepţională.” – Camil Petrescu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s